• Doğal Gazı Neden Likit Hale Getirmeli?
    Doğal gaz likit hale getirildiğinde hacmi yaklaşık 600 kat azalır. Bu da gazın bir yerden bir yere nakledilmesini ve saklanmasını kolaylaştırır ve maliyet azalır. LNG tekrar gaz haline dönüşebilmesi amacıyla gaza dönüştürücü tesislerde proses edilir. Gaz hale dönüştürüldükten sonra (ki buna buharlaştırma da denir), gaz evlere ve endüstriyel tesislere dağıtılabilir.
  • LNG Parlayıcı mıdır?
    Uygun şartlar altında depolandığı sürece patlama veya yanma riski yoktur, oksijen olmayan depoda patlama veya yanma olmaz. LNG açık havaya salındığı takdirde gazlaşır ve havadaki oksijen muhtevası yüzünden yanabilir. Daha önce anlatılan buharlaşma ve yayılma özellikleri doğrultusunda gaz sadece belirli şartlar altında parlayıcı olmaktadır. Gaz hava karışımı %5 ve %15 arasındaysa parlama riski mevcuttur. Bu sınırlar dışındaki karışımlarda parlama olmaz.
  • LNG Patlayıcı mıdır?
    Sıvı fazda LNG patlayıcı değildir. LNG buharı sadece kapalı ortamda patlama yapabilir. LNG buharının patlaması için parlayıcı sınırlar içerisinde olmalıdır yani hava gaz oranı %5 ila %15 arasında olmalıdır.
  • LNG Güvenli midir?
    LNG sektöründe yıllardır süregelen mükemmel bir güvenilirlik mevcuttur. Bu güvenilirlik sektördeki bütün birimleri kapsar, yani taşımadan depolamaya, yeniden gazlaştırma işlemine LNG terminalleri kırk yıldan fazla süredir hiç bir ciddi kaza söz konusu olmadan çalışmaktadırlar. Bu istisnai güvenilirliğin sebebi LNG'nin özelliklerinde açıklanmıştır. -162°C gibi çok düşük bir sıcaklık yüzünden özel dayanıklı, güçlü malzemeler ve özel yalıtım ekipmanları kullanılmaktadır. LNG gaz fazına dönüştürüldüğü anda hemen yayılır ve havada seyrelir. Doğal gaz havadan daha hafiftir. Likit ve gaz doğalgazın bu özellikleri ve kullanılacak malzemelerin özellikleri endüstri günvelik standartlarında açık biçimde yer almaktadır. Özellikler, kullanılan malzemeler ve standartlar LNG'nin güvenilirliğinin temellerini oluşturur. Terminallerin tasarımı, inşaatı ve işletilmesi sıkı kurallar çerçevesinde yapılır. Bu işlemler ayrıca çeşitli şirketlerin ve otoritelerin yakın takibi altındadır. Bütün bunlar düşünüldüğü zaman LNG endüstrisi enerji sektöründeki en güvenli endüstrilerden birisidir. Özel tanklarda depolandığı sürece LNG patlama yapamaz çünkü ortamda oksijen mevcut değildir.
  • LNG Nasıl Depolanır?
    LNG terminale ulaştığı zaman özel olarak izole edilmiş LNG tanklarına aktarılır. Bu tanklar yerin altında veya üzerinde sıvıyı düşük derecede tutmak ve buharlaşmayı minimize etmek üzere tasarlanmışlardır. LNG buharları salınmazsa tank içindeki basınç ve sıcaklık artacaktır. LNG kreyojen karakterindedir, yani sıvılaşmış olan gaz çok düşük sıcaklıklarda kaynamaktadır. Tank içindeki basınç sabit tutulduğu sürece sıcaklıkta sabit kalacaktır, bunun sağlanması için buharlaşan gaz tanktan alınır. Bu işlem otomatik-soğutma olarak adlandırılır. Buharlaşan gaz alındıktan sonra tesiste veya tankerlerde yakıt olarak kullanılır. Doğal formunda gaz istendiği zaman LNG bir noktaya kadar ısıtılarak gaz fazına döndürülebilir.
  • LNG Nerelerde Bulunur?
    LNG genel olarak doğal gazın yüksek miktarda bulunduğu yerler olan Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Antiller'de bulunur. LNG üreten ülkeler arasında Trinidad, Nijerya, Mısır, Fas, Umman, Katar, Endonezya, Malezya ve Avustralya bulunur. LNG'ye olan talepteki artışı düşünürsek ihracatçı ülke sayısının artacağını da düşünebiliriz.
  • LNG Nasıl Taşınır?
    LNG, uygun LNG sıcaklığını sağlayabilmek için tasarlanmış çift kabuklu gemilerle taşınmaktadır. Bu gemiler buharlaşma yoluyla oluşabilecek kaçakları engellemek üzere özel olarak yalıtılmıştır. Buharlaşan gaz kimi zaman bu gemiler için yakıt olarak kullanılır. LNG taşıyıcıları 300 metreye kadar boylara ulaşabilirler, tam yüklenmiş halde minimum 12 metre su derinliğine gerek duyulmaktadır. Bugun dünyada 136 adet gemiyle, toplamda 120 milyon ton LNG taşımacılığı yapılmaktadır.
  • LNG Neden Kullanılmalı?
    LNG başta ABD ve Japonya olmak üzere 50 yıldan fazladır kullanılmaktadır. Gelişen teknoloji ile beraber üretimi ve nakliyesinin kolaylaşması ve ucuzlaması sonucu pazarı da giderek artmaktadır. Bu kolaylıklar LNG'yi petrol ve boru hatlarına iyi bir alternatif olarak ortaya koymuştur. LNG'nin artan popülaritesinin bir sebebi de kullanılan enerji kaynaklarının farklılaştırılması ihtiyacının artmasıdır. LNG, tanklarının yapısından dolayı, farklı ülkelerle alışverişi de kolaylaştırmaktadır. Ayrıca dünyadaki petrol kaynakları da limitsiz değildir.
  • LNG Dünya'da Nerelerde Kullanılmaktadır?
    LNG tankları ve terminalleri başta Japonya olmak üzere, Kore, Hindistan, ABD, Fransa, Belçika, İspanya, Portekiz ve Türkiye'de bulunmaktadır. Avrupa'da halihazırda bir çok yeni terminal yapım aşamasındadır ve yakında faaliyete geçecektir. Birçok ülkede de LNG'ye olan ilgi, boru hatları kaynaklarının azalması ve giderek artan LNG nakliyesi güvenliğinden ötürü, artmaktadır.
  • LNG Terminali Nedir?
    Bir LNG terminali bir çok öğeden oluşur: LNG dolu tankerlerin yaklaşıp boşaltım yapabileceği bir iskele veya rıhtım, LNG depolama tankları, tekrar gaza dönüşüm ünitesi ve doğal gazı tekrar sisteme yönlendirecek diğer ekipmanlar.
  • Operasyonlar Sonucu Oluşan Emisyonlar Nelerdir?
    LNG Terminali işler hale geldikten sonra atmosfere salınacak tek şey sülfürsüz doğal gazın yanımından ortaya çıkan emisyonlardır. Bunun sebebi LNG'nin ısıtılması amacıyla gazın çok düşük bir kısmının yakılmasıdır. Genelikle doğal gazın içinde sülfür gibi bazı saf olmayan maddeler vardır ancak bunlar LNG'nin üretimi esnasında ayrıştırılmaktadırlar. Gerekli olan EIS Lisansı (Enviromental Impact Statement - Çevresel Etki Beyannamesi) bir defa mahsus olarak, lisanslama otoritesinin terminalin çevreye en az zararı verecek tüm teknolojiye sahip olduğuna ikna olmasıyla alınır.
  • LNG Evlere ve Endüstriyel Müşterilere Nasıl Dağıtılacak?
    LNG gaz şebekesine girmeden önce tekrar gaz haline getirilmek zorundadır. LNG'nin ısıtılmasıyla yapılan bu işleme tekrar gaz aline dönüştürme ya da buharlaştırma denir. Tekrar gaz haline dönüştürülen LNG, mevcut dağıtım sistemi ile evlere ve endüstriyel kullanım alanlarına gönderilir.
  • LNG ve LPG Arasındaki Fark Nedir?
    Sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) zaman zaman LNG ile karıştırılmaktadır. LPG esas olarak profan (C3H8) ve butan (C4H10)'dan oluşur ve hem kişisel hem de ticari amaçlar için kullanılır (araç yakıtı olarak da dahil). LPG yüksek basınçta saklanarak likit halde tutulur. LNG ise farklı olarak -162 °C gibi düşük bir ısıda, atmosferik basınçta likit olarak saklanabilir. LPG ile LNG'nin genel özellikleri de farklıdır: doğal gaz havadan daha hafiftir ve havada kolayca dağılır, fakat LPG'nin bileşenleri havadan daha ağırdır. Soğuk ısılarda saklanan LNG'nin aksine, LPG'nin depolanması farklı materyallerin ve standartların varlığını gerektirir.
  • Kreyojenik Nedir?
    Kreyojenik çok soğuk anlamına gelir. Yunanca 'Kryos' kelimesinden gelmektedir. Sıvılaştırılmış endüstriyel ve medikal gazların depolama ve taşıma şartlarını belirler. Çalışma alanımızı kapsayan LNG gazı ? 150 derece civarındadır. Bu bize bir takım bağlayıcılıklar getirir. Gazın çok soğuk olarak depolanması neticesinde ortam sıcaklıklarıyla karşılaştığımızda ani genleşmeler olur. Bu kapalı kaplarda ve borularda basınç yükselmeleri meydana getirir. Sistemimizde bu ani basınç yükselmelerine karşı önlemler alınmıştır.